A víz kémiai jellemzői

A víz kémiai jellemzői közül egyik legfontosabb paraméter a pH érték, amely jelentős mértékben befolyásolja a vízben lejátszódó kémiai és biokémiai folyamatokat.

A tiszta természetes vizek pH értéke 4,5-8,3 között van. A pH 4,5 alá csökkenését a szabad szervetlen és szerves savak okozzák. Ha a pH>8,3, akkor a víz CO3-2, OH- iont, vagy szerves bázist tartalmaz. A desztillált víz esetében, amely egyensúlyban van a tiszta levegő CO2 tartalmával (0,03 tf%) a pH érték 5,65. A felszíni vizek pH-ja 6,5-8,5 közötti, a talajvízé 5,5-7,5 közötti. A pH értékek a biológiai folyamatokat jelentős mértékben befolyásolják. Így a biológiai nitrifikáció folyamán a felszabaduló hidrogén ionok reakcióba lépnek a HCO3- vagy CO32- ionokkal, szabad CO2 képződik és a víz pH-ja csökken.

A víz összes sótartalma koncentrációban (mg•l-1) nagy vezető képességben (EC, μS•cm-1) fejezhető ki, és a víz szervetlen vegyületeinek mennyiségét fejezi ki.

A természetes vizekben a főbb kationok az előfordulása csökkenő sorrendben Ca2+, Mg2+, Na+, K+, az anionok ugyancsak a mennyiség csökkenő sorrendjében HCO3-, SO4-2, Cl--. A természetes vizekben a vas és a mangán általában kisebb koncentrációban, az egyéb fémionok nyomokban fordulnak elő.

A nem fémes vegyületek, illetve ionok (H3N, NH4+, NO2-, NO3-, PO43-) kis koncentrációban fordulnak elő, a természetes, nem szennyezett vizekben.

A vízben lévő kalcium és magnézium mennyiséget a keménységgel fejezi ki. Nálunk a keménység kifejezésére a német keménységi fokot (NKo) használják. A NKo = 10 mg CaO-dal egyenértékű Ca2+ illetve Mg2+ mennyisége, 1 dm3 vízben.

Az összes keménység a vízben oldott Ca és Mg sók összege, a változó (karbonát) keménység a Ca és Mg hidrokarbonátjai összessége, az állandó (nem karbonát) keménység a Ca és Mg kloridjai, szulfátjai, nitrátjai mennyiségét fejezi ki.

A felszíni illetve felszín alatti vizek sótartalma 100-1000 mgl-1 között változik. Az 1000 mgl-1-nél nagyobb sókoncentrációjú vizek az ásványvizek. A tengervíz összessó koncentrációja átlagosan 35000 mgl-1. A Holt-tenger összes sókoncentrációja több mint 250.000 mgl-1.

A vízben oldott gázok közül a legjelentősebb az oxigén és a szén-dioxid. Az aerob vízi élőlények oxigénszükségletüket a vízben oldott oxigénből fedezik, ezért életfeltételeik az oldott O2 mennyiségétől függnek. A víz öntisztulása aerob folyamat ezért mértéke ugyancsak az oldott O2 tartalom függvénye. Az oldott oxigén tartalom a fotoszintézistől is függ (9. ábra).

9. ábra A fotoszintézis napi periódusának hatása az oldott O2 tartalomra

A vizekben és különösen a szennyvizekben a szerves vegyületek széles spektruma fordulhat elő. Mivel ezeket külön-külön meghatározni nehéz, ezért szükséges ezek együttes meghatározása.

Az egyik lehetőség az összes szerves szén (total organic carbon; TOC) meghatározása. A meghatározás lényege, hogy a szerves szenet oxigénnel és hőközléssel, ultraibolya sugarakkal kémiai oxidáló szerekkel vagy ezek variációival széndioxiddá oxidálják. A széndioxid mennyiséget különböző elveken működő analizátorokkal mérik, és az eredményt szénre vonatkoztatják.

Az indirekt módszerek a szerves vegyületek oxidálhatóságán alapulnak. Ezeknél a módszereknél az oxidációhoz szükséges oxigén mennyiségét határozzák meg, és ezzel fejezik ki a vízben lévő szerves szennyező anyag mennyiségét.

Ilyen indirekt módszer a kémiai oxigén igény (KOI), angolul chemical oxigen demand (COD), amely azon oxigén mennyiségét fejezi ki, amely szükséges az egységnyi térfogatú vízben levő szerves anyag oxidációjához, oxidálószer alkalmazásával (mgl-1).

Ivóvíz és tiszta felszíni vízek esetében Kubel módszerét alkalmazzák, melynek lényege, hogy az oxidációt forrásban lévő kálium-permanganát oldattal végzik, kénsav jelenlétében. A Mn7+ ion Mn2+-né redukálódik a következők szerint:

MnO4- + 5e- + 8 H+ ® Mn2+ + 4 H2O

A KMnO4 fogyást a visszamaradó KMnO4 oxálsavval történő visszatitrálással határozzák meg:

2 MnO4 + 5 (C2O4)2- + 16 H+ ® 2 Mn2+ + 10 CO2 + H2O

Az eredményt mg•l-1 oxigén-ben adják meg, Kubel módszer szerinti permanganátos kémiai oxigén igény KOIps értékét.

Valamennyi víz típus (ivó, szennyvíz, stb.) esetében alkalmazható a szerves szennyezők oxidálására a káliumdikromat (K2Cr2O7), kénsav jelenlétében. A következő reakció játszódik le az oxidáció folyamán:

Cr2O72- + 6 e- + 14 H+ ® 2 Cr3+ + 7 H2O

A maradék K2Cr2O7 visszatitrálására ferro sókat használnak egy redox indikátor ferroin jelenlétében:

Cr2O72- + 6 Fe2+ + 14 H+ ® 2 Cr3+ + 6Fe3+ + 7 H2O

A reakció katalizálására Ag+ ionokat alkalmazunk. Az eredményt (KOId) ugyancsak mg•l-1 oxigénben adjuk meg.

A két oxidáló szer közül a káliumdikromat az erélyesebb, még nyílt szénláncú szénhidrogénekkel szemben is. Bár az oxidáció a káliumdikromattal sem teljes, de ezzel a módszerrel jobban meg lehet közelíteni az elméleti oxigénfogyasztás mértékét.

A könnyen oxidálható anyagok esetén elméletileg a két KOI érték azonos, a nehezen oxidálható anyagok esetében a KOId értéke nagyobb.

A két KOI hányadosa tájékoztatást ad a vízben levő szerves anyagok viselkedésére.

 

Minél kisebb a

hányados, annál több nehezen oxidálható anyag van a vízben.

A biokémiai oxigén a vízben lévő szerves anyagot mikroorganizmusok által történő biokémiai oxidálódásához szükséges oldott molekuláris oxigén mennyiségét adja meg egy meghatározott időintervallumra vonatkozóan (rendszerint 5 nap). Értékét (BOI5) mg•l-1 mértékegységben adjuk meg.

A teljes biokémiai oxigénigény (TBOI) a vízben lévő szerves anyagok teljes biokémiai lebontáshoz szükséges oxigén mennyisége.

Az elméleti oxigénigény (EOI) széndioxid és vízig történő teljes oxidáláshoz elméletileg szükséges oxigénigény (10. ábra).

10. ábra Az elméleti biokémiai oxigénigény reakció görbéje

A biokémiai oxigénigény az aerob mikroszervezetek által a vízben lévő szerves anyagok oxidációjához szükséges oxigénmennyiség a következő séma szerint:

oldott O2 + szerves anyag ® baktérium és protozóa ® CO2 + biológiai növekedés

Amennyiben megfelelő számú nitrifikáló baktérium áll rendelkezésre a vízmintában a másodlagos oxigénigény az ammónia nitrifikálásához szükséges a következők szerint:

oldott O2 + H3N ® nitrifikáló baktérium ® NO3- + baktérium növekedés

A folyamathoz állandó hőmérsékletet (20 oC) kell biztosítani, azért a vizsgálathoz szükséges mintákat megfelelő előkészítés után, termosztátba kell helyezni, tekintettel arra, hogy a BOI a hőmérséklettől is függ (11. ábra.)

11. ábra A BOI változása a hőmérséklet függvényében

 

Mikroszennyezők

A technológiai forradalom óta egyre nagyobb mértékű vízszennyezések korlátozzák a vízhasználatokat. A hagyományos szennyezők mellett egyre több olyan anyag jelenik meg a vízben, amelyek jellemzője, hogy viszonylag kis koncentrációban is rendkívül káros hatásúak.

Ezek lehetnek kedvezőtlen organoleptikus (szag, íz rontás) jellegűek, de tehetnek toxikus esetleg rákkeltő (karcinogen) hatásnak.

Mivel ezek az anyagok már kis koncentrációban is kifejtik ezeket a káros hatásokat ezeket mikroszennyezőknek nevezzük.

Ezek a mikroszennyezők természetes folyamatok eredményeként is bekerülhetnek a vízbe. Így például a kőzetek bomlásából fémionok, a falevelek korhadásából fenol, az elszaporodott algák anyagcsere terméke kerülhet a vízbe.

Az emberi tevékenység hatására különösen a szerves mikroszennyezők száma és koncentrációja nőtt.

A szervetlen mikroszennyezők közül elsősorban a vas, a mangán és a cink említésre méltó, amelyek elsősorban ízrontó hatásúak. A biológiai túlprodukció jelenségén keresztül a különböző foszfor és nitrogén vegyületek ugyancsak ízrontó hatásúak. A toxikus nehézfémek közül a higany-, az ólom- és a kadmium vegyületek az emberi szervezetre különösen veszélyesek, melyek a táplálékláncban feldúsulnak.

Japánban tömeges tragédiát okozott a higany (MINIMATA-kór) és kadmium (ITAI-ITAI betegség) felvétele a táplálkozás során. Említésre méltó a toxikus fémek esetében a szinergetikus hatás (pl. a víz szennyező hatása a víz keménységének illetve CO2 tartalmának függvénye, vagy a réz és higany jelenléte növeli az egyedi szennyezőhatást). Általános szabály lehet, hogy az összes nehézfém koncentrácoó nem haladhatja meg a 0,5 mg•l-1 értéket.

Lényeges, hogy a nehézfémek közül igen sok nem a szennyezéssel, hanem az ülepedő porral kerül a felszíni vizekben.

A nem karcinogén, krónikus hatású toxikus anyagok esetében használják a megengedhető napi felvétel (acceptable daily intake; ADI) mg•l-1 mértékegységben megadott értéket az ivóvízzel kapcsolatban, napi 2 l vízfogyasztást feltételezve.

A szerves mikroszennyezők mind az ipari, mind a mezőgazdasági termésből származhatnak. Egyik a leggyakrabban előforduló szerves mikroszennyezőknek a kőolaj és származékai, amelyek ízrontó és mérgező hatásúak. Vizsgálatok szerint már 1 μg•l-1 olajtartalom is kellemetlen ízhatást kölcsönöz az ivóvíznek, sőt a szennyezett vízben élő halak illetve kacsák húsa is élvezhetetlenné válik. Nagyobb koncentrációban az olaj toxikus hatása már veszélyes. Az oldott vagy diszpergált olaj már 10 mg•l-1 koncentrációban a fitoplanktonra és a zooplanktonra káros, 30 mg•l-1 –nél, a halakra és a haltáplálékra már a letális koncentráció mértéke kezdődik.

A szénhidrogének közül egyik legveszélyesebb csoport a poliaromás szénhidrogének (PAH) csoportja.

A korszerű ipari technológiából és háztartásokból egyre nagyobb mennyiségben kerülnek ki detergensek, vagy a tenzidek (szintetikus mosószerek), amelyek a felszíni vizek habzását okozzák, akadályozva ezzel az oxigén felvételt, elősegítik a kőolajszármazékok diszpergálását.

Hagyományosan általában az anion aktív detergenseket használnak az iparban és a háztartásokban.

A peszticidek az 1970-es évektől a mezőgazdasági termelés kemizálásával terjedtek el széleskörben. E csoporthoz tartoznak azok a vegyületek, melyek a növénytermelésben káros vagy nem kívánatos élőszervezetek elpusztítására használnak.

Ide tartoznak a rovarirtók (inszekticidek), a gyomirtók (herbicidek) és egyéb biocid anyagok.

Jelenleg több száz vegyületet használnak növényvédelmi célokra.

A peszticidek hatása összetett. A szag és ízártalom mellett igen nagy veszélyt jelent az élőszervezetekben való feldúsulás (biológiai magnifikáció).

A peszticidek táplálékláncban való feldúsulását érzékeltetik a következő számok:

közeg koncentráció
víz 0,001 mg•l-1
plankton 0,01 mg•l-1
haltáplálék 0,1 mg•l-1
rabló halak 1,0 mg•l-1
sirály 10,0 mg•l-1

A rákkeltő anyagokra vonatkozóan számos vizsgálatot végeztek, melyek keretében azt találták, hogy a talajvíz 4-10 μg•l-1, a vízfolyások és tavak 100-100000 μg•l-1 koncentrációban tartalmaznak ilyen anyagokat.

Ezek közül legjelentősebbek a benzo(a) pyren illetve a poliklórozott bifenilek (PCB-k).

 

A víz biológiai minősítése

A biológiai vízminőség a víz azon tulajdonságainak összessége, amelyek a vízi ökoszisztémák életében fontosak, illetve ezeket létrehozzák és fenntartják.

A vízminőségi jellemzők a következők:

A halobitás a víz biológiai szempontból fontos szervetlen kémiai tulajdonságainak összessége, amely az összes sótartalommal, a szervetlen ionok mennyiségével, vagy az elektromos vezetőképességgel megadható mennyiség. A halobitás fokozatait a 12. táblázatban mutatjuk be.

12. táblázat A halobitás fokozatai

Fo-ko-zat

Megnevezés

Összes ion mg•l-1

Fajlagos elektromos vezetőképesség mS•cm-1

0

Ahalobikus

Ionmentes víz

0

< 10-6

1

2

3

Béta-oligohalobikus (híg)

Béta-alfa-oligohalobikus (közepes)

Alfa-oligohalobikus (tömény)

Édesvíz

< 150

150…350

350…600

< 250

250…550

550…1000

4

Oligo-mezohalobikus

Édes-sós

(szikes) víz

600…900

1000…1500

5

6

7

Béta-mezohalobikus (híg)

Béta-alfa-mezohalobikus (közepes)

Alfa-mezohalobikus (tömény)

Sós szikes víz

900…1200

1200…1700

1700…2500

1500…2000

2000…2700

2700…4000

8

Mezo-polihalobikus

Sós (szikes) nagyon sós átmeneti

2500…4000

4000…6000

9

Polihalobikus

Nagyon sós víz

> 4000

> 6000

A trofitás a vízi ökoszisztémában végbemenő elsődleges szervesanyag termelés mértéke. Nagysága klorofill-tartalmú növényzettől (pl. alga), a szervetlen növényi tápanyagoktól (foszfor, nitrogén), továbbá a fénytől függ.

A trofitás növekedése növeli a vízi ökoszisztéma energia befogadó képességét és eutrofizálódáshoz vezet. Jellemzésére a klorofill tartalom, az összes alga szám, a foszfor és nitrogénformák alkalmasak.

A trofitás fokozatai a 13. táblázatban kerülnek bemutatásra.

A szaprobitás a vízi ökoszisztéma lebontó képessége, amely a trofitással szemben hat, ezért energia veszteséggel jár. Jellemzői a lebomlásra illetve rothadásra képes szervesanyag és heterotrof élőlények. Növekedése a vízszennyezés eredménye.

Jellemzése a KOIps és a Pantle Buck index (szaprobitási index: az indikátor szervezetek relatív gyakoriságából számítható), a KOId valamint a BOI5 értékeivel egyaránt lehetséges.

 

13. táblázat A trofitás fokozatai

Fo-ko-zat

Megne

-vezés

Összes algaszám 106•l-1

a-klorofill mg•m-3

Elsődleges

széntermelés

Összes foszfor,* mg•m-3

Szervetlen nitrogén,* mg•m-3

mg•m-2•nap-1

g•m-2•év-1

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Atrofikus (terméketlen)

Ultra-oligotrofikus

(igen szűken termő)

Oligotrofikus

(szűken termő)

Oligo-mezotrofikus

Mezotrofikus

(közepesen termő)

Mezo-eutrofikus

Eutrofikus

(bőven termő)

Eu-politrofikus

Politrofikus

(erősen termő)

Hipertrofikus (túltermő)

0

< 0,01

0,01…0,05

0,05…0,10

0,1…0,5

0,5…1,0

1…10

10…100

100…500

>500

0

< 1

1…3

3…10

10…20

20…50

50…100

100…200

200…800

>800

0

< 50

50…125

125…250

250…500

500…900

900…1500

1500…2500

2500…400

> 400

0

10

10…25

25…50

50…100

100…75

175…300

300…500

5000…800

>800

-

< 2

< 5

5…10

10…20

20…40

40…60

60…100

> 100

-

-

< 100

< 200

200…400

300…500

400…650

500…800

800…1500

> 1500

-

* Csak mély (rétegzett) tavakban!

A szaprobitás két formája ismert

A szaprobitás fokozatait a 14. táblázat mutatja be.

14. táblázat A szaprobitás fokozatai

Fo-ko-zat

Megnevezés

Pantle-Buck index,

S

KOIps*,

O2 mg•l-1

KOId**,

O2 mg•l-1

BOI5*,

O2 mg•l-1

0

1

2

3

4

5

6

7

8

Aszaprobikus (élettelen, tiszta víz)

Katarobikus (tiszta víz)

Oligoszaprobikus

(kissé terhelt víz)

Oligo-béta mezoszaprobikus

(közepesen terhelt víz)

Béta-mezo szaprobikus

(közepesen terhelt víz)

Béta-alfa mezoszaprobikus

(szennyezett víz)

Alfa-mezoszoprabikus

(szennyezett víz)

Alfa-mezo-poliszaprobikus

(nagyon szennyezett víz)

Poliszaprobikus

(nagyon szennyezett víz

0

< 0,50

0,51…1,30

1,31…1,80

1,81…2,30

2,31…2,80

2,81…3,30

3,31…3,80

3,81…4,00

0

1

1,0…1,5

1,5…2,5

2,5…5,0

5…10

10…30

30…60

60

-

-

< 2

2…6

6…10

10…20

20…70

70…200

200

-

-

< 2

< 4

3…5

4…7

20

40…120

120

9

Euroszaprobikus (szennyvíz)

értékelhetetlen nyers szennyvíz

   

* savas permanganátos KOI

** dikromátos KOI

A toxicitás a vízbe kerülő, vagy a vízben képződő, a különböző folyamatokból származó szennyezőanyagok hatására a víz toxikussá válását jelöli.

Ez a vízben élő lények károsodását, illetve pusztulását okozhatja.

Mérésére különböző biológiai tesztmódszereket alkalmaznak.

A mérgezés a koncentrációtól illetve az expozíciótól függ, és lehet végleges (irreverzibilis) és átmeneti (reverzibilis).

A szennyezés hatása lehet:

A biológiailag nem bomló (perzisztens) mérgek, amelyek zsírban oldódnak az élőlény szervezetében felhalmozódhatnak (biológiai akkumuláció illetve magnifikáció).

A mérgezés lefolyása lehet gyors (akut, heveny), egyszeri, nagyobb toxikus anyag hatására, és lehet elhúzódó, kis méreg koncentrációk hatására (krónikus, idült).

A toxicitás mértékét a közepes tűréshatár (TLm) fejezzük ki. A meghatározása során egy meghatározott méreg pontosan adagolt mennyiségére adott biológiai válasz számértékét mérik. A közepes tűréshatára az 50%-os válaszhoz tartozó hatásmennyiség. A toxicitás fokozatait a 15. táblázat mutatja.

15. táblázat A toxicitás fokozatai

Fokozat

Megnevezés

TLm*, %

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Nem mérgező

Gyengén mérgező

Gyengén mérgező

Gyengén mérgező

Közepesen mérgező

Közepesen mérgező

Erősen mérgező

Erősen mérgező

Erősen mérgező

Igen erősen mérgező

nincs válasz

> 100 (válasz 10%)

> 100 (válasz 10…50%)

100…50

50…10

10…1

1…0,1

0,1…0,05

0,05…0,01

< 0,01

* közepes tűrés határa a hatóanyag százalékos töménységben kifejezve

 

A bakteriológiai vízminősítés

A bakteriológiai vízminősítés mindenek előtt az emberi táplálkozással kapcsolatos ipari felhasználás (pl. élelmiszeripar), illetve ivóvíz céljára való alkalmasság eldöntése szempontjából fontos.

A felszíni, illetve felszín alatti vizek természetes állapotukban nem tartalmaznak kórokozó mikroszervezeteket, azonban szennyezés hatására, a vizek az előbb megjelölt célokra alkalmatlanná válnak.

Tekintettel arra, hogy ezek a kórokozók élő mikroorganizmusok meghatározásuk táptalajon történő tenyésztéssel valósítható meg. Az eredmény a kifejlődő telepek számával vagy fajával adható meg.

A kórokozó baktériumok kitenyésztése a legbizonytalanabb, és ugyanakkor a leghosszadalmasabb.

Ez az oka annak, hogy az ilyen jellegű szennyezettség meghatározása mindenek előtt fekáliás szennyezettségre utaló indikátor baktériumok kitenyésztésére illetve kimutatására korlátozódik.

Ilyen indikátor baktérium az ember béltraktusban levő, és az emésztés szempontjából nélkülözhetetlen baktérium csoport a coliform baktériumok csoportja. A coliform baktériumok jelenléte a vízben fekáliás szennyezettségre utal. Ezek kitenyésztéséhez speciális differenciáló táptalaj áll rendelkezésre, inkubációs idejűk rövid (24 óra), így jelenlétük a vízben gyorsan terjed, és közel 100%-os biztonsággal kimutatható.

Az Escherchia Coli jelenléte a közelmúltban történt fekáliás szennyezésre utal, ezért a további részletes vizsgálat indokolt pl. hastífusz, dizentéria, kolera, stb. kórokozókra vonatkozóan.

A vízminősítés a kolititer vagy a koli szám alapján történik.

A kolititer az a ml-ben kifejezett legkisebb vízmennyiség, amelyből koli baktérium kitenyészthető.

Ha 1 kolibaktréium található

100 ml vízben, akkor a víz tiszta,

10 ml vízben, akkor elég tiszta

1 ml vízben, akkor gyanús,

0,1 ml vízben, akkor szennyezett, használtra alkalmatlan.

A koliform szám a 100 ml vízben lévő Coli baktériumok száma. Az ivóvíz mikrobiológiai követelményeit az MSZ 450-3 alapján a 16. és 17. táblázatban közöltek írják elő.

16. táblázat Az ivóvíz bakteriológiai határértékei

Bakteriológiai határértékek

A

B

C

Paraméterek

Megengedhető mennyiségek

Coliformszám

Telepszám 37 oC-on 1 ml-ben

Telepszám 20 oC-on 1 ml-ben

0

20

100

2

100

500

0

500

500

17. táblázat

Paraméterek

Megengedhető mennyiség

Pseudomonas aeruginosa 100 ml-ben

Fekális Streptococcus 100 ml-ben

E coli vagy fekális coliform 100 ml-ben

Szulfitredukáló anaerob spórás baktérium (Clostridium) 50 ml-ben

Enterális vagy egyéb kórokozó mikoorganizmus 5000 ml-ben

Enterális bektériumokat oldó bakteriofág 100 ml-ben

0

0

0

0

0

0

Enterális vagy egyéb kórokozó mikroorganizmus lehet pl. Campylobacter, Salmonella, Shigella, Staphylococcus aureus, kórokozó gomba, protozoon, férgpete, humánpatogén vírus.

A vízminta minősítése a következők szerint történik:

Megfelelő minőségű bármely ivóvízminta, ha a vizsgálat megfelel a 16. táblázat A oszlopában és a 17. táblázatban felsorolt követelményeknek.

Tűrhető minőségű a vízműkutakból származó vízminta a biztonsági fertőtlenítéssel üzemelő vízművek esetében, ha a vizsgálat eredménye nem elégíti ki a 16. táblázat A oszlopa szerinti, de kielégíti a 16. táblázat B oszlopa és a 17. táblázat szerinti követelményeket.

Tűrhető minőségű a szolgáltatott ivóvízből (hálózati víz, egyedi kút vize) vett minta, ha a vizsgálat eredménye nem elégíti ki, a 16. táblázat A oszlopa szerinti, de kielégíti a 16. táblázat B oszlopa és a 17. táblázat szerinti követelményeket.

Megjegyzés: Ha egy vízműnél egyidőben – illetve 1 hónapon belül – a hálózati vízből vett minták több mint 10%-a (de legalább 2 minta) e szakasz szerint a tűrhető kategóriába esik, akkor a vízminőség javítása érdekében be kell avatkozni.

Tűrhető minőségű a védett vízadó rétegből származó ivóvíz akkor is, ha a vizsgálat eredménye nem elégíti ki a 16. táblázat A oszlopa szerinti, de kielégíti a 16. táblázat C oszlopa szerinti követelményeket, abban az esetben, ha a víz

Az előbbi feltételeknek megfelelő víz esetében az Állami Népegészségügyi És Tisztiorvosi Szolgálat megyei Tisztiorvosi Hivatala a C oszlopban előírtnál enyhébb vagy szigorúbb (de legfeljebb az A oszlopnak megfelelő) határértéket is megállapíthat meghatározott időtartamra.

A vizek radioaktivitása

A vizek radioaktivitása származhat természetes forrásból (természetes radioaktivitás) illetve emberi tevékenységből (mesterséges radioaktivitás) származhat.

A természetes radioaktivitást az olyan radionuklidek jelenléte okozza, mint 226Ra, 222Rn, 238U, 230Tn, 210Po, 210Pb, 40K, stb.

Bizonyos ásványvizek és a radioaktív meddőhányok közelsége kivételével a felszín alatti vizekben a 40K van jelen legnagyobb mennyiségben. A természetes kálium tartalomnak hozzávetőlegesen 0,012%-a a 40K izotóp.

Az atmoszferikus eredetű vizek természetes radionuklid tartalma a kozmikus sugárzás származik. Ilyenek pl. 3H, 14C. A természetes aktivitás hatására az egyik legjelentősebb komponens a gáz formájú radon.

Egyéb komponensek a felszíni alatti vizekben az uránium és rádium. Azokat a vizeket, amelyek aktivitása > 370 Bq•l-1 , radioaktív ásványvizeknek tekintjük.

A radionuklidek közül különösen toxikusak a 226Ra, 90Sr, 90V, 210Pb és 210Po.

Az ivóvizekben közvetett indikátor radiológiai szempontból az alfa és a béta sugárzás. Ennek nagysága nem lehet több mint 0,05 mSv•év-1 napi 2 l vízfogyasztás esetén. Ha a totál alfa aktivitás 0,1 Bq•l-1 –nél, a béta aktivitás 1,0 Bq•l-1 –nél kisebb, akkor nem szükséges egyéb részletes vizsgálat a radioaktivitásra vonatkozóan.

 

A felszíni vizek minősítése

A hazai gyakorlatban az elmúlt évtizedekben több féle vízminősítési módszert alkalmaztak. Így alkalmazták a KGST előírás szerinti minősítést, amelyben négy minőségi osztályt különböztettek meg.

Ezt követően került sor az u.n. integrált minősítési rendszer alkalmazására. Ennek lényege volt, hogy a felszíni víznek biztosítania kellett a vízi ökoszisztémák viszonylagos stabilitását, és egyidejűleg ki kellett elégítenie a mértékadó vízhasználatok (ivó-, ipari vízellátás, öntözés, haltenyésztés) igényeit is.

Az integrált követelményrendszer a felszíni vizeket három osztályba sorolta:

  1. osztály: tiszta víz, ha teljesülnek az u.n. kívánatos határértékek, és ekkor a felszíni víz nincs káros hatással az ökológiai rendszerre, és egyszerű víztisztítási technológiák alkalmazásával megfelel a vízhasználati követelményeknek
  2. osztály: kissé szennyezett víz, ha az u.n. tűrhető határértékek teljesülnek, ekkor a felszíni víz nincs káros hatással az ökológiai rendszerre, és műszakilag bonyolultabb víztisztítási technológiák alkalmazásával megfelel a vízhasználati követelményeknek
  3. osztály: szennyezett víz, az ökoszisztéma károsodik, és a vízhasználati készítmények még bonyolultabb víztisztítási technológiák alkalmazásával sem elégíthetők ki.

1994. január 1-től a felszíni vizek minősítése a MSZ 12749 szabvány szerint történik. Ez a szabvány már az EU csatlakozás szellemében készült, így megfelel az EU előírásoknak.

A szabvány vízfolyásonként az országos törzshálózat keretében írja elő a mintavételek helyét, és annak gyakoriságát, és meghatározza felszíni víz minősítésének szempontjait.

Nem foglalkozik a szabvány a vízhasználatok szerinti és a biológiai vízminősítéssel.

A minősítés a következő csoportok szerint történik:

A vizek minősítése öt minőségi osztály szerint történik. Az egyes csoportok osztályok szerinti határértékeit a 18. táblázat tartalmazza.

 

18. táblázat A vizsgálandó vízminőségi jellemzők és a vízminőségi követelmények (határérték)

Vízminőségi jellemzők

Mérték-egységek

Határértékek az

Megjegyzés

I.

kiváló

II.

III. tűrhető

IV. szennyezett

V. erősen szennyezett

Vízminőségi osztályokba

A csoport: az oxigénháztartás jellemzői

Oldott oxigén

Oxigéntelítettség

Biokémiai oxigénigény (BOI5)

Kémiai oxigénigény (KOIps)

Kémiai oxigénigény (KOIk)

Összes szerves szén (TOC)

Szaprobitási (Pantle-Buck) index

mg•l-1

%

mg•l-1

mg•l-1

mg•l-1

mg•l-1

-

7

80-100

4

5

12

3

1,8

6

70-80

100-120

6

8

22

5

2,3

4

50-70

120-150

10

15

40

10

2,8

3

20-50

150-200

15

20

60

20

3,3

< 3

< 20

> 200

> 15

> 20

> 60

> 20

> 3,3

 
B. csoport: a nitrogén- és a foszforháztartás jellemzői

Ammonium (NH4-N)

Nitrit (NO2-N)

Nitrát (NO3-N)

Szerves nitrogén

Összes foszfor

Összes foszfor

Ortofoszfát (PO4-P)

Ortofoszfát (PO4-P)

a-Klorofill

mg•l-1

mg•l-1

mg•l-1

mg•l-1

μg•l-1

μg•l-1

μg•l-1

μg•l-1

μg•l-1

0,2

0,01

1

100

40

50

20

10

0,5

0,03

5

200

100

100

50

25

1,0

0,1

10

400

200

200

100

75

2,0

0,3

25

1000

500

500

250

250

> 2,0

> 0,3

> 25

> 1000

> 500

> 500

> 250

> 250

Tározásra vagy állóvizekbe nem kerülő folyóvizek esetén.

Egyéb esetben.

Tározásra vagy állóvizekbe nem kerülő folyóvizek esetén.

Egyéb esetben.

Vízminőségi jellemzők

Mérték-egységek

Határértékek az

Megjegyzés

I.

kiváló

II.

III. tűrhető

IV. szennyezett

V. erősen szennyezett

Vízminőségi osztályokba

C csoport: mikrobiológiai jellemzők

Coliformszám 1 ml-ben

Fekális (termotoleráns) coliformszám 1 ml-ben

Fekális streptococcus 1ml-ben

Salmonella 1 l-ben

Összes telepszám 37 oC-on

Összes telepszám 22 oC-on

-

-

-

-

1

0,2

0,2

nem mutatható ki

10

1

1

nem mutatható ki

100

10

10

2)

1000

100

100 kimutatható

> 1000

> 100

> 100

kimutatható

 
D csoport: mikroszennyezők és toxicitás

D1 alcsoport: szervetlen mikroszennyezők

Alumínium

Arzén

Bór (B)

Cianid

Cink

Higany

Kadmium

Króm

Króm (VI)

Nikkel

Ólom

Réz

μg•l-1

μg•l-1

μg•l-1

μg•l-1

μg•l-1

μg•l-1

μg•l-1

μg•l-1

μg•l-1

μg•l-1

μg•l-1

μg•l-1

20

10

100

10

50

0,1

0,5

10

5

15

5

5

50

20

200

20

75

0,2

1

20

10

30

20

10

200

50

500

50

100

0,5

2

50

20

50

50

50

500

100

1000

100

300

1

5

100

50

200

100

100

> 500

> 100

> 1000

> 100

> 300

> 1

> 1 5

> 100

> 50

> 200

> 100

> 100

 

Vízminőségi jellemzők

Mérték-egységek

Határértékek az

Megjegyzés

I.

Kiváló

II.

III. tűrhető

IV. szennyezett

V. erősen szennyezett

Vízminőségi osztályokba

D2 alcsoport: szerves mikroszennyezők

Fenolok (fenolindex)

Detergensek

  • anionaktív detergensek
  • nemionos detergensek

Kőolajszármazékok

  • kőolaj és termékei
  • policiklusos aromás szénhidrogének (PAH-k)
  • benz(a)pirén

Illékony klórozott szénhidrogének

  • kloroform
  • szén-tetraklorid
  • triklór-etilén
  • tetraklór-etilén

Peszticidek

  • klórozott szénhidrogén típusú peszticidek
  • lindán
  • szerves foszforsavészter típusű peszticidek
  • malation
  • fenoxi-ecetsav származékok
  • 2,4-D
  • MCPA
  • Triazinszármazékok
  • Atrazin (Aktinit PK)

Poliklórozott bifenilek (PCB-k)

Pentaklór-fenol (PCP)

μg•l-1

μg•l-1

μg•l-1

μg•l-1

μg•l-1

μg•l-1

μg•l-1

μg•l-1

μg•l-1

μg•l-1

μg•l-1

μg•l-1

μg•l-1

μg•l-1

μg•l-1

μg•l-1

2

100

20

0,005

5

1

3

3

0,1

0,1

0,5

0,2

0,5

0,01

2

5

200

50

0,007

10

2

5

5

0,2

0,2

1

0,3

1

0,05

5

10

300

100

0,01

30

3

10

10

0,5

0,5

2

0,5

2

0,2

10

20

500

250

0,05

100

10

50

50

2

2

5

2

5

2

20

> 20

> 500

> 250

> 0,05

> 100

> 10

> 50

> 50

> 2

> 2

> 5

> 2

> 5

> 2

> 20

 
D3 alcsoport: toxicitás

(Daphniateszt, csíranövényteszt, statikus helteszt)4)

 

nem toxikus

gyakorlatilag nem toxikus

toxikus

hígításban is toxikus

 

Vízminőségi jellemzők

Mérték-egységek

Határértékek az

Megjegyzés

I.

kiváló

II.

III. tűrhető

IV. szennyezett

V. erősen szennyezett

Vízminőségi osztályokba

D4 alcsoport: radioaktív anyagok

Összes β-aktívitás

Cézium137

Stroncium90

Irícium

Bq•l-1

Bq•l-1

Bq•l-1

Bq•l-1

0,17

0,011

0,003

8,3

0,35

0,10

0,01

50

0,55

0,22

0,055

165

1,1

0,44

0,11

330

> 1,1

> 0,44

> 0,11

> 330

 
E csoport: egyéb jellemzők

pH

Fajlagos vezetés (20 oC-on)

Vas (oldott)

Mangán (oldott)

Vízhőmérséklet

Levegő-hőmérséklet

Összes lebegő anyag

Zavarosság

Lúgosság

Keménység (CaO)

Nátrium

Nátriumszázalék

Kálium

Kalcium

Magnézium

Karbonát

Hidrogén-karbonát

Szulfát

Klorid

Szín

Szag

Átlátszóság

μS•cm-1

mg•l-1

mg•l-1

oC

oC

mg•l-1

NTU

mmol•l-1

mg•l-1

mg•l-1

%

mg•l-1

mg•l-1 mg•l-1

mg•l-1 mg•l-1

mg•l-1

mg•l-1

6,5-8,0

500

0,1

0,05

8,0-8,5

700

0,2

0,1

6,0-6,5

8,5-9,0

1000

0,5

0,1

5,5-6,0

9,0-9,5

2000

1

0,5

< 5,5

> 9,5

> 2000

> 1

> 0,5

Csak folyóvízre érvényes

Nagy szulfát- és sótartalom esetén (gravimetriás módszer)